Καινοτομίες Προγράμματος

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υποδιεύθυνση Ι Απασχόλησης, Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και Κοινωνικής Καινοτομίας, ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α) όπως ισχύει, αναλαμβάνει την υλοποίηση της δράσης κατάρτισης στο πλαίσιο της πράξης: «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με κωδικό ΟΠΣ 5158724 που αντιστοιχεί στη Δημόσια Πρόσκληση Νο 2/2022 της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) προς ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ 25.000 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΚΚΠΠ)/ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ε.Π "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2014-2020", με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή Προγραμμάτων Κατάρτισης οριζόντιων ή εξειδικευμένων δεξιοτήτων και η πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν από τους ωφελούμενους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 2/2022, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι έως και 54 ετών συμμετέχουν υποχρεωτικά στην παρούσα δράση, ενώ οι άνω των 55 ετών συμμετέχουν εφόσον το έχουν επιλέξει κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ατομικής συμβουλευτικής στα ΚΠΑ2.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει:

 

    • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης από 120-150 ώρες ανάλογα με το αντικείμενο του προγράμματος κατάρτισης που θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

    • Τα Θεματικά αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης είναι τα κάτωθι:

 

      1. Α. Οριζόντιες δεξιότητες

 

      1. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (1ο επίπεδο)
      2. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (2ο επίπεδο)
      3. Βασικές Δεξιότητες ΤΠΕ (3ο επίπεδο)
      4. Οργάνωση & Λειτουργία Δημόσιων Υπηρεσιών, Οργανισμών & Επιχειρήσεων
      5. Περιβαλλοντολογική Προστασία και Ανακύκλωση Προϊόντων
      6. Ψηφιακές Δεξιότητες Κοινωνικής Δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)
      7. Γραμματειακή Υποστήριξη

 

      1. Β. Εξειδικευμένες δεξιότητες

 

    1. Υπηρεσίες καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων
    2. Υπηρεσίες Διαμόρφωσης / Συντήρησης Πρασίνου
    3. Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce)
    4. Εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)

 

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Η δέσμη των προαναφερόμενων παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας. Για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν μέσω της κατάρτισης, οι πάροχοι θα συμβληθούν με αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα των επιταγών κατάρτισης (training voucher).

Οι ωφελούμενοι της Δράσης που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κατάρτισης σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην αριθ. 2/2022 Δημόσια Πρόσκληση της Δ.ΥΠ.Α., δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης». Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες των Δήμων, των Περιφερειών, Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφών φορέων, Υπηρεσιών Υπουργείων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της διάρκειας απασχόλησης των ωφελούμενων. Ωφελούμενοι οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε επιβλέποντες φορείς εντός της Περιφέρειας Αττικής δύνανται να επιλέξουν πάροχο κατάρτισης εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 19.816.110,00 € και αποτελεί μέρος της ευρύτερης Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 19.146 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα καταρτισθούν. Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τον αριθμό ωφελουμένων έως και 54 ετών που συμμετέχουν υποχρεωτικά στην παρούσα δράση, καθώς και τον αριθμό των άνω των 55 ετών που συμμετέχουν με βάση την επιλογή τους κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ατομικής συμβουλευτικής στα ΚΠΑ2 κατά προσέγγιση.

Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση

Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων

Privacy Preference Center